Úvod Blog Jak funguje gigový internet a k čemu ho využije běžná domácnost

Jak funguje gigový internet a k čemu ho využije běžná domácnost

Gigový internet si dlouho užívali hlavně obyvatelé sídlišť ve velkých městech, ale postupně se dostává do tisíců dalších bytů a domů po celém Česku. Víte ale, co to gigový internet je, jak funguje a hlavně – jaké možnosti se před vámi otevřou, když si ho pořídíte?

O gigovém internetu se právem mluví jako o technologii budoucnosti. Poskytuje totiž takovou rychlost, která nám s velkou pravděpodobností bude stačit i za dalších 20 let. O to víc je fascinující, že si gigové připojení už běžně mohou užívat tisíce domácností napříč republikou.

Gigový internet

Co je to gigový internet

Gigový internet v posledních letech nenechává chladnými technologické nadšence ani obyčejné uživatele. Proč? Protože se jedná o vysokorychlostní připojení, které nabízí rychlost internetu 1 Gb/s (tedy 1 000 Mb/s) a vyšší. Jinými slovy: pokud máte přístup ke gigovému internetu, můžete data nahrávat nebo stahovat rychlostí minimálně 1 Gb/s (odtud přívlastek „gigový“).

Pro lepší představu doplníme, že většina domácností, které využívají vysokorychlostní optické připojení, má dnes dostupnou rychlost v rozmezí 100-600 Mb/s. To znamená, že pořízením gigového internetu se jejich už tak vysoká rychlost ještě několikanásobně zvýší.

Za tajemstvím gigového internetu stojí 4 písmena

Stejně jako jiná vysokorychlostní připojení, i gigový internet se šíří pomocí optických kabelů. Zkrátka jde o optický internet, ke kterému má už dlouhé roky přístup velká část českých obyvatel, především ve městech. 

Ale proč tedy většina z nich nemá rychlost 1 Gb/s nebo vyšší? Odpověď je jednoduchá: rozhoduje typ koncového připojení optických kabelů.

Většina domácností využívajících optický internet je k optické síti připojena technologií FTTB (fiber-to-the-building), což znamená, že optické vlákno nevede až do bytu/kanceláře, ale pouze do společných prostor budovy. A co je nejdůležitější, technologie FTTB neumí zprostředkovat gigovou rychlost.

To naopak umí jiná technologie se zkratkou o 4 písmenech – FTTH (fiber-to-the-home). U tohoto typu připojení optického internetu vede optické vlákno až do bytu/kanceláře, což uživateli zajišťuje vyšší rychlost, tedy gigový internet.

Zjednodušeně řečeno: máte-li do bytu/domu zavedený optický internet pomocí technologie FTTH, můžete si u svého internetového poskytovatele pořídit gigový internet.

Gigový internet se hodí pro 4K streamování i chytrou domácnost

Přijde vám rychlost 1 Gb/s nebo vyšší doslova ďábelská a přemýšlíte, k čemu byste ji případně využili? Pravda je, že na běžné brouzdání po internetu si bohatě vystačíte i s „pomalejším“ optickým připojením. Pro náročné uživatele má ale gigový internet řadu využití. Mimo jiné se hodí na:

  • Streamování a videohovory v HD i 4K kvalitě – gigový internet poskytuje kromě vysoké rychlosti stahování i vysokou rychlost nahrávání dat. To vám umožní pořádat videohovory nebo streamovat v nejvyšší kvalitě.
  • Provozování chytré domácnosti – máte-li zapojených několik zařízení tzv. chytré domácnosti (smart home) najednou, potřebujete opravdu rychlé a stabilní připojení. Gigový internet vám ho zajistí.
  • Hraní náročných online her – pro počítačové pařmeny je gigový internet jako stvořený, protože díky němu nemusí mít obavy z neúspěchu kvůli pomalému připojení. 

Pro většinu uživatelů může být gigový internet přínosný také proto, že je zbaví starostí do budoucna. Jakmile si jednou necháte zapojit gigový internet, máte prakticky jistotu, že rychlejší připojení nebudete už nikdy potřebovat.

Proč gigový internet zatím nemůžou mít všichni?

Každý den u nás přibývají domácnosti s přístupem ke gigovému internetu, ale ještě několik let potrvá, než si ho bude moci užívat většina české populace. Důvodem je nutnost postupně vylepšovat optickou síť a připojovat byty/domy pomocí technologie FTTH

Chcete zjistit, jestli máte už nyní k dispozici gigový internet od Nej.cz? Můžete si to ověřit zde

Nej.cz poskytuje připojení přes optický kabel napříč Českou republikou. Připojíte se k němu například v těchto lokalitách: Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Přerov, Břeclav, Příbram, Tábor, Třinec nebo Česká Lípa. V každém z uvedených měst nabízíme i gigový optický internet.

A co dělat, když nemáte ve své lokalitě k optickému internetu přístup? Rádi vás připojíme jinou technologií, například pomocí xDSL.

Pokud máte jakékoliv otázky, neváhejte nám napsat na zakaznicke.centrum@nej.cz


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl