Úvod Blog Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec nevyužijete. 

U internetových poskytovatelů v Česku si běžně pořídíte internet s rychlostí od několika desítek Mb/s až po gigové připojení, které utáhne spoustu zařízení a umožňuje nevídaně rychlé nahrávání i stahování dat. Jak tedy zjistit, který tarif si z tohoto širokého rozptylu vybrat? 

Zatímco na začátku tisíciletí uživatelům stačil tarif nabízející pár kilobitů za sekundu, dnes internet využívají k datově náročnějším činnostem, což vyžaduje i rychlejší připojení.

Měření rychlosti internetu

Rychlost internetu se udává v Mb/s i Gb/s

Tím, jak postupem času docházelo ke zdokonalování internetových technologií a zvyšovala se rychlost připojení, měnily se také jednotky udávající tuto rychlost. 

Dříve jste na letácích propagujících internet nejčastěji narazili na jednotku Kb/s (kilobit za sekundu), dnes už poskytovatelé tarify inzerují v Mb/s (megabit za sekundu), nebo dokonce v Gb/s (gigabit za sekundu) – odtud je ostatně odvozeno označení „gigový internet“. V tomto kontextu je dobré vědět, že jeden 1 Gb/s odpovídá 1 000 Mb/s.

Čím vyšší číslo u daného tarifu uvidíte, tím rychlejší stahování a nahrávání dat můžete očekávat. 

Rychlost internetových tarifů se běžně udává ve formátu dvou čísel oddělených lomítkem (například 100/100 Mb/s). Číslo před lomítkem označuje rychlost stahování (download), číslo za lomítkem rychlost nahrávání (upload).

Podle čeho se při výběru rychlosti rozhodovat

Při volbě ideální rychlosti připojení do bytu nebo domu jsou klíčové 3 parametry: počet lidí a zařízení připojených v domácnosti k internetu, vaše pravidelné činnosti na internetu a v neposlední řadě i typ používaného routeru.

Počet připojených lidí a zařízení

Dvěma lidem v garsonce nejspíš bude stačit základní tarif, ale parta studentů na velkém bytě musí sáhnout po vyšší rychlosti. Důvod je jednoduchý: čím víc lidí a zařízení se doma k internetu připojuje, tím více dat využívají.

Činnosti, ke kterým budete internet používat

Je rozdíl, jestli jen posíláte e-maily a brouzdáte po sociálních sítích, nebo zda sledujete internetovou televizi (IPTV), hrajete online hry či každý den zálohujete hromadu dat. Před výběrem rychlosti internetu si tedy dobře promyslete, ke kterým činnostem připojení nejčastěji využijete.

Router

Rychlosti internetu musí odpovídat i výkon routeru, ne všechny jsou stavěné například na gigové připojení. Kdyby router zvládal zprostředkovat 600 Mb/s a vy byste si pořídili gigový internet, velkou část dostupné rychlosti byste nemohli využít. Pokud tedy potřebujete vyšší rychlost, doporučujeme pořídit si výkonnější router.

Výběr rychlosti internetu

Na co která rychlost stačí?

Abyste pro sebe vybrali ideální připojení, je potřeba vědět, jak vysoká rychlost je potřeba pro činnosti, ke kterým budete internet využívat. Proto jsme pro vás připravili základní přehled. Berte jej ale pouze jako orientační.

  • 25–50 Mb/s: Tato rychlost vám bude spolehlivě stačit na základní činnosti, jako je posílání e-mailů, surfování po webech, používání sociálních sítí nebo sledování videí na YouTube. Hodí se i na stahování malého objemu dat. Obecně je vhodná pro velmi nenáročné uživatele.
  • 100 Mb/s: Internetové tarify kolem 100 Mb/s jsou oblíbené, protože kromě běžných činností umožňují i bezproblémové videohovory, sledování internetové televize (IPTV) ve vysoké kvalitě nebo hraní méně náročných online her.
  • 200–800 Mb/s: Zde už se dostáváme do „vyšší dívčí“. S rychlostí nad 200 Mb/s si užijete rychlé stahování dat, sledování videí ve 4K kvalitě nebo bezproblémové streamování. Navíc je vhodná i pro domácnosti se 3 nebo více lidmi.
  • 1 Gb/s (gigový internet): Při pořízení internetu s rychlostí 1 Gb/s nebo vyšší máte prakticky neomezené možnosti – data můžete stahovat i nahrávat ďábelskou rychlostí, stejně tak vás podrží při hraní nejnáročnějších online her i sledování filmů ve 4K rozlišení. Gigový internet je ideální také k provozování chytré domácnosti (smart home). 

Dá se říci, že gigový internet je investicí do budoucna, protože pokud si dnes pořídíte připojení s rychlostí 1 Gb/s, máte jistotu, že vám bude na jakékoliv činnost stačit dlouhá léta. 

A kde gigový internet přes optický kabel poskytuje Nej.cz? V Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Přerově, Břeclavi, Příbrami, Táboře, Třinci, České Lípě i dalších obcích a městech po celé ČR.

Nevíte si rady? Pomůžeme

Při pořizování internetu do domácnosti tedy doporučujeme sáhnout po rychlosti, která přibližně odpovídá vašim potřebám, nebo klidně i o něco vyšší, abyste měli rezervu.  

Kdybyste si s výběrem konkrétního tarifu od Nej.cz nevěděli rady, naši kolegové vám rádi pomohou. Stačí napsat na e-mail zakaznicke.centrum@nej.cz. Nezapomeňte nás také sledovat na Facebooku a Instagramu, kde najděte další užitečné tipy a zajímavosti ze světa internetových technologií.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

Historie optického internetu: od počátečních neúspěchů až po gigovou rychlost
11. 7. 2023

Historie optického internetu: od počátečních neúspěchů až po gigovou rychlost

Lidé po celém světě si dnes užívají optické připojení k internetu, díky kterému během několika vteřin stáhnou nebo nahrají gigabajty dat. Víte ale, jakou cestu optický internet urazil a které překážky překonal, než se stal běžnou součástí domácností? Všechno to začalo jinak, než byste nejspíš čekali…

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl