Úvod Blog Jak ještě využít rychlý internet? Třeba na chytrou domácnost

Jak ještě využít rychlý internet? Třeba na chytrou domácnost

Jen si to představte. Je zimní večer, sedíte u televize a přesně ve 20:30 hodin se rozsvítí jemná světla, z repráků začne hrát uklidňující hudba a do toho se spustí centrální topení. To vše automaticky, díky chytré domácnosti (smart home), kterou si doma můžete vybudovat i vy.

Svůj internet nejspíš využíváte pro surfování po webových stránkách, na hraní her nebo pro práci na home office. Pokud máte aspoň trochu rádi moderní technologie a rádi si necháváte usnadnit život, zužitkujete kvalitní a rychlé připojení také k provozování chytré domácnosti. Netušíte, o co jde? 

                   Chytrá domácnost

Jak funguje chytrá domácnost

Chytrá domácnost (anglicky smart home) je ekosystém chytrých zařízení v domě či bytě, která spolu navzájem „komunikují“ a zároveň spolupracují s centrální jednotkou. Mezi taková zařízení patří třeba lednička, osvětlení nebo televize. 

Správně fungující smart home by měl automaticky a v předem určených intervalech vykonávat činnosti, které uživatel požaduje. Proto funguje na principu tzv. scénářů – to znamená, že si snadno nastavíte jednotlivé scénáře pro různé denní doby. 

Když chcete, abyste ráno v 7:00 hodin měli připravenou kávu a rozsvícená světla v koupelně, chytré domácnosti tento scénář zadáte, například pomocí svého mobilu. Smart home pak bude nastavený scénář automaticky vykonávat každý den (nebo třeba jen ve všední dny, záleží na vás). 

Smart home se zkrátka stará o to, aby se některé věci v domácnosti děly automaticky a nemuseli jste na ně myslet.

Největší výhody chytré domácnosti

Váháte-li, jestli si smart home doma zařídit, možná vám s rozhodováním pomůže soupis hlavních výhod chytré domácnosti:

  • Smart home funguje automaticky, ušetří vám tak spoustu času a úsilí.
  • Chytrou domácnost lze ovládat pomocí zařízení, která máte běžně doma (mobil, PC, tablet).
  • Inteligentní domácnost můžete ovládat i na dálku, když jste mimo domov.
  • Zprovoznění smart home s připojením přes Wi-Fi je snadné, stejně jako ovládání zařízení.
  • Chytrá domácnost za vás ohlídá i to, na co byste mohli zapomenout (např. zhasnutí světla v koupelně).

Jak vybrat chytrou domácnost aneb zaměřte se na Wi-Fi 

Že vás chytrá domácnost zaujala a rádi byste ji doma zprovoznili? Směle do toho, ale dejte si záležet, abyste pro svůj smart home vybrali správné prvky a technologie

Smart home prvky od různých výrobců totiž využívají různé komunikační protokoly, a tak je důležité sáhnout po zařízeních, která všechna fungují na stejném technologickém principu

Napříč světem jsou rozšířené například standardy Z-Wave, ZigBee nebo Apple HomeKit. Pokud ale chcete k fungování své chytré domácnosti využívat pouze internet, mělo by vás zajímat jediné: aby spolu jednotlivé prvky uměly komunikovat pomocí Wi-Fi připojení. U takových zařízení nemusíte žádné komunikační protokoly řešit, protože smart home prvky i centrální jednotku připojíte bezdrátově k internetu a je hotovo.

                    Chytrá domácnost

Vybavte svůj smart home osvětlením i ledničkou

Je jen na vás, jak moc svůj domov „nachytříte“. Klidně začněte pořízením jednoduché barevné žárovky, kterou připojíte k Wi-Fi a vyzkoušíte si na ní fungování smart home. Poté můžete postupně přidávat další zařízení a propojovat je. Čím lze chytrou domácnost vybavit? Tak například:

  • chytré osvětlení
  • chytré zabezpečení (alarmy, inteligentní kamery apod.)
  • chytré elektrospotřebiče (lednička, kávovar, myčka na nádobí)
  • chytré vytápění
  • chytrá zahrada (chytré květináče, zavlažování nebo sekačky)
  • chytré otevírání a zavírání dveří nebo oken

Čím rychlejší internet, tím lépe

Jak už možná tušíte, propracovaná chytrá domácnost se spoustou smart prvků vyžaduje rychlé a stabilní internetové připojení. Platí totiž, že čím víc zařízení do smart home zapojíte, tím vyšší přenosovou rychlost budete potřebovat. Důležitá je nejen rychlost downloadu (stahování), ale také uploadu (nahrávání).

Úplně nejlépe uděláte, pokud si k provozování smart home pořídíte super rychlý optický internet. Nemáte-li k němu ve svém městě nebo lokalitě přístup, pak doporučujeme zakoupení co nejvyššího tarifu v rámci jiné technologie připojení (například DSL nebo XDSL).

Dostupnost internetu Nej.cz ve svém městě si ověříte jednoduše zde

Co se týče optického internetu, ten poskytujeme třeba v těchto lokalitách: Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Přerov, Břeclav, Příbram, Tábor, Třinec nebo Česká Lípa. V každém z uvedených měst nabízíme gigový optický internet, tedy s rychlostí 1 Gb/s.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl