Úvod Blog 4 důvody, proč připojení přes optický kabel nemá konkurenci

4 důvody, proč připojení přes optický kabel nemá konkurenci

Desítky gigabitů za sekundu. Až takovou rychlostí může za určitých podmínek svištět internet přes optický kabel, navíc stabilně a bez ohrožení vnějšími vlivy. Jaké tajemství se skrývá za revoluční technologií optického kabelu a v čem spočívají její největší výhody?

Až se vás příště někdo zeptá, který typ internetu je nejrychlejší a nejstabilnější, už budete znát odpověď: je to optický internet. Miliony domácností po celém světě si díky připojení přes optický kabel užívají pohodové surfování, hraní her bez lagů a sledování videí bez sekání.

 Optické připojení

Co je optický kabel a jak funguje

Jak je možné, že má optický kabel před ostatními typy připojení (například bezdrátové nebo DSL) takový náskok?

Optický kabel se totiž pyšní unikátní vlastností: data k uživatelům dostává pomocí světla, přesněji díky světelným paprskům, které se obrovskou rychlostí šíří optickými vlákny

Každý optický kabel v sobě ukrývá takových vláken desítky. Jsou vyrobená z průhledného skla a mají šířku jen několik mikrometrů. Vzhledem k tomu, že se data (informace) šíří pomocí světla, mohou bez větších ztrát putovat na nepředstavitelně velké vzdálenosti.  

Pro lepší pochopení to trochu zjednodušíme, ale fungování optického kabelu si můžete představit zhruba takto: 

Uživatel A vyšle přes optický kabel data směrem k uživateli B, přičemž ve směru osy vlákna putují elektromagnetické vlny. Pokud je index lomu v optických vláknech vyšší než index lomu v obalu kabelu, šíří se data rychle a spolehlivě.

4 největší výhody optického kabelu

A teď už to, co jsme slíbili: největší výhody optického kabelu. Část z nich jsme už částečně nakousli.

  1. Vysoká rychlost – žádný jiný typ internetového připojení není rychlejší. Uživatelé využívající optický internet dnes mají běžně k dispozici rychlosti kolem 1 Gb/s, ale někteří i vyšší. V „laboratorních“ podmínkách lze přitom dosáhnout i rychlosti několika terabitů za sekundu.
  2. Stabilita – optické kabely jsou většinou zakopané hluboko pod zemí, tím pádem je neohrozí bouřka, silný vítr ani déšť. Díky tomu je internetové připojení stabilní, i když se venku žení čerti a padají trakaře.
  3. Rychlý přenos i na velké vzdálenosti – data se přes optická vlákna zvládnou bez problémů šířit i desítky kilometrů daleko. To je velký rozdíl oproti elektrickým kabelům, u kterých se po překonání určité vzdálenosti snižuje přenosová rychlost.
  4. Nulové ztráty dat – jak data přes optický kabel odešlete, tak příjemci přijdou. Ztrátovost dat je u optiky prakticky nulová (až na výjimky).

Optické kabely připojují k internetu velká sídliště i rodinné domy

Optický internet je nejrychlejší a nejstabilnější, ale zatím není tak rozšířený jako jiné typy připojení. Důvodem je především náročnost budování sítě – v mnoha případech se pokládání optických kabelů do země může výrazně prodražit.

Proto mají k optickým kabelům přístup nejčastěji sídliště s panelovými domy a další lokality, kde žije hodně lidí na jednom místě. Dostupné bývají i pro rodinné domy, nejčastěji ve městech nebo v jejich blízkosti. V případě samostatných domů je však ideální na budování optické sítě myslet už při stavbě bydlení.

FTTB a FTTH aneb není optika jako optika

Tušíte, jak zajistit, aby byl rychlý optický internet ještě rychlejší? Je to jednoduché: nechte si optický kabel natáhnout až k sobě do bytu/do domu.

Optický internet se totiž podle typu koncového připojení dělí na:

  • připojení typu FTTB (fiber-to-the-building) – optické vlákno vede do společných prostor domu, odtud se do bytových jednotek rozvádí UTP kabelem.
  • připojení typu FTTH (fiber-to-the-home) – optické vlákno vede až do bytové jednotky, což uživateli zajišťuje vyšší rychlost než v případě připojení typem FTTB.

Většina uživatelů optického internetu je dnes připojena typem FTTB, ale jak jde doba kupředu, internetoví poskytovatelé vylepšují svou infrastrukturu a „přepojují“ své zákazníky na optickou síť kategorie FTTH.

Další zajímavosti o optickém kabelu

Skvěle, to nejdůležitější o optickém kabelu už víte. Na závěr pro vás máme ještě několik zajímavostí, se kterými zazáříte před kamarády a známými: 

  • optický kabel si hravě poradí i s elektromagnetickým rušením
  • v angličtině se optický kabel označuje slovem „fiber“
  • v Česku najdete nejvíc optických kabelů v největších městech (Praha a Brno)
  • k převodu signálu z optického kabelu na klasický UTP kabel slouží tzv. optický převodník

Optický internet nabízí i Nej.cz

Také Nej.cz poskytuje připojení přes optický kabel, a to napříč Českou republikou. Připojíte se k němu například v těchto lokalitách: Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Přerov, Břeclav, Příbram, Tábor, Třinec nebo Česká Lípa. V každém z uvedených měst nabízíme gigový optický internet, tedy s rychlostí 1 Gb/s nebo vyšší.

A co dělat, když nemáte ve své lokalitě optický internet k dispozici? Rádi vás připojíme jinou technologií, například DSL nebo XDSL.

Dostupnost internetu Nej.cz ve svém městě si ověříte jednoduše zde.

Pokud budete mít k optickému připojení jakékoliv otázky, neváhejte nám napsat na zakaznicke.centrum@nej.cz


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl