Úvod Blog Vše, co potřebujete vědět o set-top boxu: Co všechno umí a jak jej zapojit

Vše, co potřebujete vědět o set-top boxu: Co všechno umí a jak jej zapojit

Set-top box od Nej.cz

Set-top box je šikovné přídavné zařízení k televizi, které je v některých případech nezbytné pro její sledování. Nej.cz vám prozradí, k čemu tahle malá krabička slouží, kdy ji potřebujete a jak ji správně zapojit, aby vám televize fungovala.

Nej.cz, oblíbený poskytovatel super rychlého internetu, IPTV i kabelové televize, mobilních a dalších služeb vám poradí, jak set-top box správně nastavit, jaké funkce běžně obsahuje a co dělat, když si nevíte rady. Pokud set-top box teprve pořizujete, přečtěte si, jak jej správně zapojit.

Co je set-top box?

Set-top box je přístroj, který se v mnoha českých domácnostech zabydlel při přechodu z analogového na digitální pozemní vysílání, konkrétně na jeho nový formát DVB-T2 s kódováním HEVC (H.265). Dekóduje obraz a zvuk a předkládá je starší televizi ve srozumitelné podobě.

Nepotřebujete jej, pokud máte kabelovou, satelitní či moderní chytrou televizi s podporou DVB-T2 či IPTV, například NejTV, vedenou přes pevnou linku či optický kabel. Toto přídavné zařízení je mnohem levnější, než nákup nové televize: základní model pořídíte do tisíce korun.

Co umí moderní set-top boxy

Každý set-top box dekóduje obraz a zvuk ve formátu DVB-T2 a tím zajišťuje fungování starší televize. Moderní set-top boxy kupříkladu umí televizi zajistit podporu více programů i nových standardů nebo zvýšit kvalitu obrazu. Jednou z užitečných funkcí je EPG, elektronický programový průvodce, představující digitální podobu tištěného televizního programu. Užitečné jsou i USB porty, které vám dovolí k set-top boxu připojit externí úložiště nebo přehrávat videa i fotky například z vašeho počítače, telefonu či z flash disku.

Spojení set-top boxu s internetem vám dovolí přistupovat k dalšímu obsahu, který se skrývá pod červeným tlačítkem vašeho ovladače. Tlačítko vás přenese do archivů různých televizních kanálů, otevře prohlížeč i další aplikace. Set-top box s touto funkcí vaši televizi vlastně povýší na chytrou.

Tyto přístroje často umí i nahrávat obsah. Set-top boxy s dvojitým tunerem zvládnou nahrávat i jiný pořad, než který právě sledujete.

Jak připojit a naladit set-top box a kde k němu najít manuál?

Set-top box nejdříve připojte koaxiálním kabelem do anténní zásuvky, který na set-top boxu patří do zdířky IN nebo INPUT. Následně jej spojte s televizí přes HDMI nebo SCART kabel a zapojte napájecí kabel do zásuvky. Způsob zapojení se může lišit podle typu vašeho set-top boxu, podrobnosti najdete v uživatelské příručce.

Po zapojení přichází další krok: naladění set-top boxu. Při zapnutí televize by se vám tato možnost měla hned objevit na obrazovce. Pokud ne, zkuste stisknout tlačítko menu, případně nahlédněte do návodu.

Potřebujete detailní informace k nastavení vašeho zařízení? Nakoukněte do sekce Manuály na webu Nej.cz, kde si můžete prohlédnout a stáhnout konkrétní návod v závislosti na typu vašeho set-top boxu. V této sekci najdete manuály k set-top boxům Albis SceneGate 8073, Globo HD XC2_3, Globo SD XC80 a k zapojení a ovládání set-top boxu k NejTV SML 5050. Potřebujete-li návod k jinému set-top boxu, zadejte přesný typ vašeho přístroje do Googlu.

V tomto článku vám Nej.cz vysvětlilo význam set-top boxu, poradilo, kdy jej potřebujete a jaké funkce od něj můžete očekávat. Chcete mít tu nejbohatší nabídku vysílaných kanálů? Přejděte na NejTV, IP televizi s unikátním systémem kreditů, díky nimž si zvolíte přesně ty kanály, které chcete sledovat. Set-top box vám Nej.cz zapůjčí ke službě. NejTV můžete výhodně kombinovat i s nejnovějšími mobilními tarify a dalšími Nej službami.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl