Úvod Blog Jak správně zapojit Wi-Fi

Jak správně zapojit Wi-Fi

Jak správně zapojit Wi-Fi router + 5 snadných triků pro zesílení signálu

Wi-Fi router

Jedním z nejdostupnějších a nejpohodlnějších způsobů připojení k internetu je bezesporu Wi-Fi. Tento typ bezdrátového připojení je jednoduchý k nasazení: stačí pořídit vhodný router a můžete začít surfovat.

Samotné nastavení domácího routeru navíc nevyžaduje žádné odborné znalosti. Jeho správným zapojením a několika drobnými triky docílíte vyšší stability i kvality signálu, který poté dosáhne třeba i do dalších místností vašeho domu nebo bytu.

Jak zapojit domácí Wi-Fi router?

Zprovoznění a základního nastavení Wi-Fi routeru se nemusíte bát. Výrobci zařízení pro domácnosti se snaží udělat celý proces co nejjednodušší. Router nejdříve připojte do elektřiny a potom do odlišně označené zdířky (často s nápisem WAN) vložte kabel od vašeho poskytovatele internetu. Na úvodní nastavení Wi-Fi je potřeba spojit síťovým kabelem váš počítač a router. Využijte k tomu jednu ze zdířek routeru, označených jako LAN.

K routeru se dostanete ve vašem internetovém prohlížeči, kam vložíte jeho IP adresu (tu najdete v návodu; často jí bývá 192.168.0.1 nebo 192.168.1.1). Tam také po zadání přihlašovacích údajů vše nastavíte. Routery pro domácnosti většinou disponují průvodcem, který vás provede důležitými body nastavení a tím vám celou práci ještě ulehčí.

Jak na bezpečnou síť

U bezdrátové sítě nezapomínejte ani na bezpečnost. Základní heslo do administrativy si po prvním nastavení změňte na vlastní; jinak se do vaší sítě může dostat kdokoliv. Nezapomeňte zvolit i vhodné šifrování vaší sítě (alespoň WPA2) a heslo, potřebné pro připojení. Sítě bez hesla a bez šifrování datových přenosů jsou snadným terčem útoků.

Jaké faktory ovlivňují dosah signálu

Možná jste po pořízení routeru zjistili že jeho signál nedosáhne například do horního patra domu nebo na terasu. Důvodem bývá horší šíření signálu některými materiály nebo jeho odraz od objektů. Problém mohou způsobovat například silné stěny, nábytek i rušení jinými přístroji.

Připojení k Wi-Fi

Signál z routeru lze často zesílit s využitím následujících triků. V některých případech se vyhnete dalším investicím, jindy ale musíte dokoupit speciální prvky (například pro současné pokrytí horního i dolního patra domu, rozsáhlejšího objektu nebo exteriéru).

5 jednoduchých triků k zesílení signálu: Volba místa, kvalita přístroje a další

Při výběru routeru mějte na paměti, že nejlevnější model asi nebude ten nejkvalitnější. Hledejte alespoň střední cestu a ideálně volte takový přístroj, který funguje i v 5 GHz pásmu. To totiž zatím není tak zahlcené jako běžněji používané pásmo 2,4 GHz.

Router položte na vhodné místo. Měl by se nacházet zhruba uprostřed pokrývaného prostoru. Neumisťujte jej poblíž kovových objektů ani zařízení vyzařující elektromagnetické vlny. Nejvíce takových přístrojů najdete v kuchyni. Rušivě ale může působit i televize, bezdrátový telefon, pračka i sušička.

Následně si pohrajte s anténami. Zkuste je různě natočit (nejlépe každou trošku jiným směrem) a měřením rychlosti internetu ve všech místnostech zkontrolujte, kdy dosáhnete toho nejlepšího pokrytí i síly signálu.

Wi-Fi router

Dalším možným řešením je nákup repeateru (opakovače). Jedná se o investici ve výši několika set korun, která účinně rozšíří velikost pokrytého prostoru. Repeater jednoduše řečeno opakuje signál přicházející z routeru, a tím zvyšuje jeho dosah.

Nic z těchto triků nepomáhá? Ověřte ještě, zda jsou v nastavení routeru k dispozici aktualizace. Router můžete také přepnout do 5GHz režimu, pokud jej podporuje.

Zapojení a základní nastavení routeru už nyní zvládnete sami doma. Díky tipům od Nej.cz také víte, na co si při zapojování dát pozor, jaké faktory ovlivňují kvalitu signálu a jak jej můžete zlepšit.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl