Úvod Blog Jak doma umístit Wi-Fi router, abyste měli stále silný signál

Jak doma umístit Wi-Fi router, abyste měli stále silný signál

Pořídili jste si domů rychlý internet a chcete ze své Wi-Fi vyždímat maximum? Aby vaše bezdrátové připojení šlapalo na plné obrátky a rychleji než sousedům, je důležité správně umístit Wi-Fi router. Poradíme vám, kam ho v domácnosti dát nebo jak prodloužit signál Wi-Fi, když bydlíte ve vícepatrovém domě.

Ať už se doma bezdrátově připojujete z počítače, mobilu či tabletu, základem pro svižné surfování je dostatečný Wi-Fi signál. Víte, že o jeho síle z velké části rozhoduje to, kam a jak router umístíte?

Wi-Fi router

Dejte router co nejblíž k počítači, případně doprostřed domácnosti

Do předsíně? Nebo radši do obýváku či dětského pokoje? Když se rozhodujete, kam umístit Wi-Fi router, vezměte v úvahu, ve které místnosti nejčastěji pracujete s počítačem/notebookem. Tato zařízení potřebují co nejsilnější signál a zároveň na nich nejspíš trávíte hodně času, takže by měla být k routeru co nejblíž.

Pokud bydlíte ve větší domácnosti (například studentské byty), kde se v každé místnosti někdo potřebujete připojit k Wi-Fi, doporučujeme router umístit zhruba doprostřed bytu.

Bydlíte-li v rodinném domě, je vhodné mít pro každé patro samostatný Wi-Fi router.

Nedávejte router do skříně

Jestliže jste pro Wi-Fi router v domácnosti našli ideální místo, máte z velké části vyhráno. O síle signálu Wi-Fi ale rozhodují i jiné faktory – například předměty a materiály, které stojí routeru v cestě.

Takových předmětů by mělo být co nejméně, proto routeru umožněte, aby „volně dýchal“ a nezavírejte ho do skříně, ani jej nestrkejte za poličky nebo za radiátor a jiné kovové překážky.

Přes zeď se Wi-Fi signál šíří hůř

Sílu signálu zeslabují také zdi. Zatímco Wi-Fi využívající frekvenci 2,4 GHz si s šířením signálu přes zdi poradí poměrně snadno, v případě 5 GHz už je to o něco horší. Platí, že čím více zdí stojí mezi Wi-Fi routerem a koncovým zařízením, tím slabší signál Wi-Fi budete mít

Usilujte ale o to, aby vaše Wi-Fi překonávala po cestě k počítači či mobilu co nejméně zděných překážek.

Nedávejte router k mikrovlnce

Chyba, kterou určitě dělá řada vašich sousedů, ale vy se jí snadno vyhnete. Wi-Fi routery nemají kromě jiných překážek rády mikrovlnky, ledničky a další spotřebiče, ty totiž vyzařují elektromagnetické záření. Ideálně tedy router neumisťujte v blízkosti těchto zařízení.

Wi-Fi domácnost

Jak vylepšit sílu signálu Wi-Fi? Nasměrujte správně antény

Většina routerů využívá tzv. všesměrové antény, které šíří signál v kruhovém tvaru (trochu to připomíná koblihu nasazenou na anténě), což zajišťuje dosah Wi-Fi na všechny strany. Abyste však signál měli co nejlepší, je potřeba antény správně nasměrovat.

V případě routerů se 4 anténami, které si pořídíte také u Nej.cz, by měly být dvě antény nasměrované kolmo k routeru a dvě nahnuté v úhlu 45°. Chybu neuděláte ani v případě, že kolmo k routeru nasměrujete všechny antény. To ovšem platí pro byty – pokud bydlíte ve vícepatrovém domě, je ideální jednu z antén natočit horizontálně.

Tímto nastavením vylepšíte signál Wi-Fi jak v místnosti, kde se router nachází, tak ve zbytku domácnosti.

Ve velkých domácnostech pomohou dva routery nebo Wi-Fi extender

Bydlíte-li ve vícepatrovém domě nebo velkém bytě s mnoha místnostmi, možná vám nebude stačit silný router ani jeho správné umístění. Pro tyto případy doporučujeme pro každé patro samostatný router. Jednotlivé routery je pak potřeba navzájem propojit kabelem.

Nemáte-li jinou možnost, existuje vychytávka jménem Wi-Fi extender (Wi-Fi opakovač).

Jedná se o malé zařízení, které prodlužuje dosah Wi-Fi tam, kde už signál nedosáhne. Když je například router umístěn v přízemí domu, extender se postará o šíření do prvního či druhého patra. Zprovoznění Wi-Fi opakovače je poměrně snadné, zvládnete ho i sami. Jeho využití bohužel způsobuje snížení přenosové rychlosti Wi-Fi, a to až na polovinu.

Co můžete připojit kabelem, připojte kabelem

Ať už máte doma jakkoliv silnou Wi-Fi, kvalitu a rychlost připojení přes ethernetový (síťový) kabel nic nenahradí. Snažte se tedy pomocí kabelu k internetu připojit všechna zařízení, u kterých je to možné – od PC až třeba po chytrou televizi. Zároveň díky tomu budete mít dostatečně silný signál pro mobilní zařízení (mobily a tablety). 

Pokud vás napadají otázky k umístění routeru v domácnosti, případně jakékoliv další technické dotazy, neváhejte se nás zeptat. Rádi vám poradíme na e-mailu technicka.podpora@nej.cz, nebo na zákaznické lince 488 999 488.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl