Úvod Blog 6 faktorů, podle kterých pro sebe vybrat nejlepší Wi-Fi router

6 faktorů, podle kterých pro sebe vybrat nejlepší Wi-Fi router

V době vysokorychlostního internetu je výběr správného Wi-Fi routeru důležitější než kdykoliv předtím. Po kterém směrovači byste měli sáhnout, když chcete ze svého připojení vyždímat maximum? A podle čeho vlastně zjistit, který router je pro vás ideální?

Řada faktorů, které výběr Wi-Fi routeru (směrovače) ovlivňovaly před deseti lety, dnes už nerozhoduje. Proč? Protože stejně jako jde rychle kupředu vývoj internetových technologií, mění se i zařízení šířící bezdrátové připojení.

Pro každého uživatele může být při pořizování Wi-Fi routeru klíčový jiný parametr, na následujících řádcích jsme pro vás sepsali seznam nejdůležitějších.

Wifi router

Rychlost internetu: alfa a omega při výběru Wi-Fi routeru

Než začnete vybírat konkrétní model routeru, zjistěte, jakou rychlost internetu u svého poskytovatele využíváte. Platí totiž, že čím rychlejší připojení máte, tím lepší směrovač potřebujete

Přibližně do rychlosti 200 Mb/s si vystačíte se základním routerem, ale v případě rychlejšího připojení už doporučujeme sáhnout po výkonnějším zařízení. Údaj o rychlosti, kterou daný router umí zprostředkovat, najdete v příbalovém letáku, případně přímo na krabici.

Pokud už teď víte, že si budete v blízké budoucnosti pořizovat rychlejší internet, rovnou si vyberte i router, který takové připojení utáhne.

Náročnost uživatele aneb potřebujete router s Wi-Fi 6?

S rychlostí připojení souvisí také fenomén Wi-Fi 6. Jde o tzv. Wi-Fi šesté generace, kterou podporují nejnovější routery. Směrovače s Wi-Fi 6 poskytují rychlost internetu až 11 Gb/s a hodí se náročným uživatelům, jako jsou například hráči PC her nebo nadšenci provozující chytrou domácnost. Skvěle pomáhají i v bytech, kde se k internetu připojuje velké množství zařízení najednou. 

Routery s Wi-Fi 6 navíc umí rozpoznat jednotlivé sítě, takže snižují riziko, že vám sousedé budou rušit signál bezdrátového připojení.

Čím větší domácnost, tím lepší router potřebujete

Tento faktor se vyplatí nepodcenit. Zatímco v malých bytech si bez potíží vystačíte se základním routerem s menším dosahem signálu, ve velkých obydlích – především pak v rodinných domech – budete potřebovat směrovač, který zvládne šířit signál napříč celou domácností.

Menší dosah Wi-Fi se sice dá řešit pomocí tzv. Wi-Fi extenderu, ale jestli si nechcete zbytečně komplikovat život a rozmísťovat po velkém bytě či domě další zařízení, sáhněte rovnou po výkonnějším routeru.

Nepodceňte počet zařízení v domácnosti

Téma počtu zařízení už jsme lehce naťukli v části o Wi-Fi 6, ale je natolik důležité, že si zaslouží samostatnou zmínku. 

Pokud se u vás doma nebo na studentském bytě připojuje k internetu několik uživatelů najednou (například 3 a více), rozhodně si pořiďte výkonnější router. Základní modely totiž mívají tendenci při větším počtu připojených uživatelů zpomalovat, což se projevuje na rychlosti internetu na jednotlivých zařízení.

Když naopak doma bydlíte sami a používáte internet jen k běžnému surfování, nemusíte si s výkonem routeru tolik lámat hlavu.

Wi-Fi router by měl zvládat frekvenci 5 GHz

Ještě před pár lety stačilo, když Wi-Fi router podporoval frekvenci 2,4 GHz. Jak ale postupem času rostou nároky na rychlost internetu, stále více uživatelů potřebuje využívat 5 GHz frekvenci. Výhoda je, že mezi oběma pásmy můžete snadno přepínat, když je jedno z nich přetížené.

Proto doporučujeme pořídit si jen takový router, který frekvenci 5 GHz podporuje. Naštěstí si s ní poradí všechny směrovače třetí generace a novější, což je v dnešní době většina routerů na trhu.

Důležité je i zabezpečení routeru

Zabezpečení routeru uživatelé často kladou až na poslední místo, to se ale nemusí vyplatit. Nikdy totiž nevíte, kdy se do vaší sítě pokusí dostat záškodník, který bude chtít napadnout vaše osobní data, odhalit přístupová hesla nebo měnit nastavení routeru.

Pořiďte si tedy směrovač minimálně se zabezpečením WPA, ale spíše WPA2 nebo WPA3 – tyto dva typy zabezpečení jsou nejmodernější a nejspolehlivější.

Které routery máte na výběr u Nej.cz?

Abyste získali ideální router pro vaše rychlé připojení, nemusíte běhat po elektru ani zdlouhavě vybírat zařízení na e-shopech. Zákazníkům Nej.cz poskytujeme Wi-Fi routery vhodné přímo pro naše typy připojení a naše tarify:

Router TP-Link Archer C6

Jedná se o základní router pro běžnou domácnost, kde se připojuje malý počet uživatelů. Zvládne zprostředkovat internet s rychlostí až 300/300 Mb/s a umí pracovat s frekvencemi 2,4 i 5 GHz. 

TP-LINK Archer AX23

Router TP-LINK Archer AX23 je vhodný pro náročnější uživatele, kteří mají připojení rychlejší než 300/300 Mb/s a kteří bydlí ve větší domácnosti. Toto zařízení podporuje technologii Wi-Fi 6 a samozřejmě také frekvence 2,4 i 5 GHz. Pyšní se čtyřmi porty s přenosovou rychlostí 1 Gb/s. 

Oba routery lze použít pro náš optický internet a můžete si je výhodně pronajmout, nebo koupit. Rozhodnete-li se pro pronájem, v případě poruchy vám router kdykoliv vyměníme.

Pokud s výběrem routeru nebudete vědět rady, poradíme vám na e-mailu zakaznicke.centrum@nej.cz, případně na naší zákaznické lince 488 999 488.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl