Úvod Blog 5 věcí, které si ohlídejte, když platíte kartou na internetu

5 věcí, které si ohlídejte, když platíte kartou na internetu

Podvodníci jsou čím dál vynalézavější. Proto se i pravidelní uživatelé internetu stávají při online platbě kartou obětí promyšlených útoků. Na co si dát největší pozor, abyste byli při placení přes internet v maximálním bezpečí?

Při placení kartou online platí víc než v jiných situacích, že velké neštěstí lze odvrátit především dostatečnou prevencí. Je klíčové dodržovat základní bezpečnostní pravidla, ale také pravidelně sledovat doporučení vaší banky (každá banka používá mírně odlišné zabezpečení svých plateb). 

Platba kartou na internetu

Kterých 5 věcí si rozhodně ohlídat, když se chystáte platit kartou přes internet?

1. Dodržujte bezpečnostní základy 

Málokdo je rozený odborník na internetovou bezpečnost, ale základy by měl znát každý, kdo chce platit přes internet. Mezi ty nejdůležitější patří:

  • Nastavení bezpečnostního limitu pro platby kartou – díky tomu v případě útoku nepřijdete o víc peněz, než je vámi nastavený limit. Limit lze nastavit v internetovém bankovnictví.
  • Nesdělovat nikomu údaje o vaší kartě (číslo, PIN nebo datum platnosti karty), ideálně ani rodině nebo kamarádům.
  • Používání prověřených antivirových programů na počítači, mobilu i tabletu.
  • Nakupování jen u důvěryhodných obchodníků (e-shopů) – znakem takového obchodníka je například to, že používá SSL certifikát, o kterém se dočtete dále v článku.

2. Pozor na (nejen) e-mailové podvody

Ani bezpečnostní základy nemusí stačit, pokud se stanete obětí phishingového útoku. Obvykle se jedná o podvodné e-maily, jejichž cílem je vylákat z nic netušících uživatelů klíčové osobní údaje, včetně těch o platební kartě.

Častý je podvod, v rámci kterého se autor e-mailu vydává za vaši banku. V textu e-mailu například pošle odkaz na stránku, která vypadá podobně jako web banky a vyzve vás k platbě a zadání údajů o kartě. 

Pokud na takový odkaz v podvodném e-mailu omylem kliknete, v žádném případě údaje o kartě (ani další osobní údaje) nezadávejte. Pamatujte, že dokonce ani vaše banka od vás nemůže vyžadovat PIN karty.

3. Ověřte si, že vás chrání 3D secure

Všichni prodejci, kterým záleží na bezpečnosti zákazníků, využívají platební brány se službou 3D secure. Tato služba poskytuje maximální úroveň zabezpečení při online platbách, a to tak, že od uživatele vyžaduje potvrzení platby.

Zatímco dříve potvrzení probíhalo pomocí kódu v SMS zprávě, nově uživatel platbu potvrzuje ve svém internetovém bankovnictví, a to otiskem prstu, PINem nebo například rozpoznáním obličeje.

Proto si vždy zjistěte, zda daný prodejce ochranu plateb přes 3D secure nabízí. Službu 3D secure při platbách za služby využívá také Nej.cz.

4. Čtěte důležité zprávy od své banky

České banky dobře vědí, že ochrana platících uživatelů je klíčová. Proto své klienty pravidelně informují o bezpečnostních novinkách, typicky o nových způsobech zabezpečení plateb.

Abyste byli vždy maximálně v obraze a měli jistotu, že jste při platbě kartou chránění, snažte se tyto důležité zprávy od vaší banky číst. Najdete je buď ve zprávách v internetovém bankovnictví, nebo ve vašem e-mailu (zde si ale opět ověřte, jestli se opravdu jedná o e-mail od vaší banky, nikoli od podvodníka).

5. Zkontrolujte platnost SSL certifikátu

Aby platba proběhla 100% bezpečně, je kromě služby 3D secure důležité i zabezpečení webových stránek, na kterých online platbu provádíte. Jak poznat, jestli je web zabezpečený? Podle platnosti SSL certifikátu.

Pokud je SSL certifikát platný, na začátku adresního řádku, v levém horním rohu obrazovky, uvidíte symbol zámku. Tento symbol funguje jako důkaz, že se nejedná o podvodný web, který se vydává za někoho jiného.

Když si nejste jistí, raději se zeptejte

Budete-li mít pocit, že jste při placení kartou na internetu narazili na cokoliv podezřelého, raději s platbou počkejte a nechte si poradit – třeba od rodiny, zkušenějších kamarádů nebo rovnou od odborníků na internetovou bezpečnost.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl