Úvod Blog Vysokorychlostní pevné připojení? S Nej.cz nyní prakticky kdekoliv

Vysokorychlostní pevné připojení? S Nej.cz nyní prakticky kdekoliv

Internetové připojení v ČR

Nej.cz díky spolupráci se společností Cetin nově nabízí pevné připojení dostupné po celém Česku. Jak funguje technologie xDSL a jaké jsou její výhody?

Od roku 2019 můžete v rámci Nej.cz sítě nově získat rychlý pevný internet, který vyniká vysokou stabilitou. To vše díky spolupráci se společností Cetin, která mobilním operátorům a internetovým poskytovatelům umožňuje využívat infrastrukturu vycházející z původní kabeláže pevných linek. Jde tak o bezkonkurenčně největší internetovou síť v celé zemi.

Jak funguje xDSL

Předchůdcem xDSL je známá – nyní už historická – technologie ADSL. Pro přístup k internetu se využívá telefonní kabeláž, tzv. kroucená dvojlinka. Tyto kabely dříve sloužily pro pevnou linku, a proto pokrývají v podstatě celé území Česka.

Hustou síť kabelů Cetin nabízí dalším poskytovatelům. I proto s ním Nej.cz spojilo síly a díky této spolupráci můžete nyní nabídku Nej.cz využít téměř kdekoliv. Pokud se přestěhujete, vezmete si své oblíbené Nej.cz služby (internet, IPTV a další) jednoduše s sebou.

Výhody xDSL

Důležitou přidanou hodnotou xDSL je stabilita připojení i v nepříznivých podmínkách, jako jsou zimní vánice, silný vítr nebo bouřka. Wi-Fi připojení v těchto situacích často výrazně kolísá a nezřídka dochází i k jeho úplným výpadkům. Narozdíl od Wi-Fi zaručuje xDSL stálou kvalitu přenosu dat a hodí se i pro vícečlenné domácnosti. Nedochází u něj totiž ke sdílení jednoho připojení s cizími uživateli. Platí, že jedno připojení = jedna domácnost.

Internetový router

Jeho další velkou výhodou je vyšší bezpečnost oproti bezdrátovému přenosu. Zprávy o prolomení Wi-Fi šifrování jsou na denním pořádku a některé méně účinné typy zabezpečení prolomí i laik (stačí využít jednoduchou aplikaci). Ne tak ale u xDSL: u něj se žádná data nepřenáší vzduchem a bezpečnost připojení tak záleží jen na vašem chování na internetu.

Vylepšení od Cetinu: Vyšší rychlost, a ještě lepší stabilita

Cetin investuje nemalé finanční prostředky do neustálého vývoje a zlepšování technologie xDSL. Díky implementovaným postupům a technikám se mu daří snižovat rušení v kabelech a efektivněji potlačovat šum, což vede k vyšší kvalitě přenosu.

Firma Cetin stále pokračuje v modernizaci kroucené dvojlinky tak, aby se z ní stala vysoce konkurenceschopná technologie ve srovnání s modernějšími typy internetového připojení. Nepřekonatelnou výhodou oproti jiným typům připojení je dostupnost takřka v každé domácnosti.

Od ledna 2020 byla technologie navíc doplněna o tzv. bonding, využívající několika fyzických vedení v rámci jednoho virtuálního připojení. Touto metodou se dosahuje ještě vyšší rychlosti, která v některých lokalitách šplhá až k 1 Gbp/s. S takovým připojením už si užijete opravdu spoustu zábavy, od níž vás nevyruší žádné čekání na načítání stránek a videí nebo sekání při hraní online her.

Díky spolupráci s Cetinem získáte přístup k Nej.cz službám odkudkoliv, včetně vysoce stabilního pevného internetu. S xDSL se nemusíte obávat výpadků internetu při špatném počasí ani změn poskytovatele v případě stěhování.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl