Úvod Blog Stavíte rodinný dům? Myslete na internet! – 1. část

Stavíte rodinný dům? Myslete na internet! – 1. část

Stavba rodinného domu

Stavba rodinného domu je významnou životní událostí. Těšíte se na vlastní bydlení a máte radost, když stavba domu začíná kousek po kousku naplňovat vaše očekávání. Kromě stavby je dobré myslet i na dobu, kdy v domě budete bydlet a budete chtít být online

Ať už dům stavíte svépomocí nebo výstavbu necháváte na stavební firmě, špatná projektová příprava nebo opomenutí důležitých technických skutečností, vám může radost z vysněného bydlení pokazit. Přinášíme krátký přehled, čemu je zapotřebí se věnovat ve fázi plánování – tedy před nebo v průběhu stavby i ve fázi přestavby – v době, kdy už dům stojí a řeší se samotné zprovoznění internetu.

Lokalita a její možnosti

Po nákupu pozemku byste se měli zajímat o to, jestli je pozemek zasíťován (mimo plynu, elektřiny a vody/kanalizace) i případným poskytovatelem internetu. Pokud prodejce pozemku tuto informaci nemá, ptejte se přímo obecního úřadu. Ten by vám měl danou informaci poskytnout a zároveň i předat kontakt na konkrétního poskytovatele internetu. 

Typ připojení – pevná síť vs. internet vzduchem

Pokud ve vaší lokalitě není pevná síť (optická nebo kabelová) dostupná, máte možnost si zřídit internetové připojení vzduchem (přes Wi-Fi signál), které mimo společnosti s celorepublikovým působením poskytují i regionální internetoví poskytovatelé. U tohoto typu připojení k internetu je však nezbytný přímý výhled na vysílač.

Teď není, ale možná bude!

Nedostupnost pevné sítě na vaší adrese však neznamená, že se tam někdy v budoucnu neobjeví. Poskytovatel internetu se může v budoucnu rozhodnout pro vybudování pevné sítě i ve vaší ulici. Myslete proto dopředu a počítejte v zemi s další rezervní chráničkou kabelu, která povede od hrany pozemku až do domu. Při dodatečném napojení na optickou/kabelovou síť se pak vyhnete výkopovým pracím, protože optický/koaxiální kabel snadno danou chráničkou protáhnete až do domu. 

Projektant stavby – klíčová osoba

Pokud je optická nebo metalická síť ve vaší lokalitě a na úrovni vašeho pozemku k dispozici, máte z poloviny vyhráno. Daný poskytovatel internetu už totiž stihl při budování inženýrských sítí připravit většinu toho, co k používání internetu budete potřebovat.

Co nejdříve byste měli kontaktovat poskytovatele internetu s tím, že máte zájem využívat jejich internetové služby ve vašem budoucím domě. Pracovníci společnosti, která internet nabízí, prověří místo, kde je možné se na kabel napojit a měli by vám vysvětlit, jak postupovat dále. 

Přípravou internetového připojení je nutné se zabývat už ve fázi projektování stavby. Projektant stavby by měl myslet nejen na vhodnou instalaci datových kabelů v domě, ale i na to, jakým způsobem přivést internet do domu. Proto by měl spolupracovat s poskytovatelem internetu a domluvit se na společném postupu během stavebních i výkopových prací. Tímto si zaručíte minimální počáteční náklady spojené se zprovozněním internetu.

Když se na internet zapomene…

Nemilá situace nastává, pokud dům už stojí, ale internetový kabel nebyl do domu zavedený. Situace není výjimečná, děje se poměrně často. Následné práce se pak prodražují, protože mnohdy je už hotová třeba příjezdová cesta, okrasná skalka před domem apod.

Dodatečné výkopové práce tak mohou znamenat nečekanou položku ve vašem rozpočtu, ale také zaberou dost času, a představují tak zdržení při finálních úpravách pozemku. Pokud se však i přes tyto nesnáze pro výkopové práce rozhodnete, je dobré oslovit osvědčenou firmu nebo firmu, kterou nám doporučí samotný poskytovatel internetu. 

Na základě projektové dokumentace a konzultace s poskytovatelem internetu vyberete vhodné místo pro dodatečný výkop a položení kabelu, dále i místo pro zavedení kabelu do domu a v rámci interiéru domu místo pro vytvoření hlavní datové zásuvky.

V dalším článku najdete tipy na připojení v době, kdy už váš vysněný dům máte, ale chybí vám připojení k internetu


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl