Úvod Blog Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít.

Kdy a proč měřit rychlost internetu?

Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy netuší, kdy ta chvíle přijde, takže je dobré se připravit s předstihem.

Test rychlosti internetového připojení využijete v případě, že se objeví náhlé potíže s internetem (podezřelé zpomalení připojení, případně nestabilita sítě). Měření prozradí, jestli jde jen o malou odchylku, nebo zda se vaše rychlost nečekaně propadla, což může značit technické problémy. 

Kromě toho se vám test internetu bude hodit při pořizování nového tarifu od internetového poskytovatele – abyste si ověřili, že rychlost odpovídá smluvním podmínkám. Oceníte ho i v situaci, kdy přemístíte router do jiné místnosti a chcete zjistit, zda tato změna neovlivnila rychlost připojení.

Wi-Fi router

Rychlost internetu závisí na řadě faktorů

Než se pustíte do samotného měření, je potřeba připomenout, že na rychlost internetu má vliv celá řada faktorů. Pokud tedy jednou naměříte nižší hodnoty, neznamená to hned technické potíže u vás doma či na straně internetového poskytovatele.

Aktuální rychlost může náhle ovlivnit například vyšší počet připojených uživatelů, špatné počasí (u některých typů internetového připojení) nebo přetížení Wi-Fi kanálu, na kterém váš router komunikuje s vaším zařízením.

Které nástroje k testu rychlosti využít?

Rychlost připojení si kdykoliv snadno změříte pomocí některého z bezplatných nástrojů. Napříč internetem jich najdete desítky, ale pro získání přesných hodnot doporučujeme využít náš nástroj na adrese mereni.nej.cz, případně NetTest, který provozuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ze zahraničních aplikací je spolehlivý speedtest.net.

Měření pomocí našeho nástroje mereni.nej.cz má tu výhodu, že pokud jste naším zákazníkem, výsledky měření se připíší k vaší smlouvě. Technická podpora je tak může snadno dohledat a dále s nimi pracovat při řešení případné poruchy.

Aby byly výsledky co nejspolehlivější, proveďte test alespoň na dvou z výše uvedených nástrojů. ČTÚ doporučuje udělat aspoň 6 testů během 90 minut.

Jak při měření rychlosti postupovat

A teď už to nejdůležitější: samotné měření. Testovací nástroje už máte, ale k naměření přesných hodnot je důležité splnit několik dalších podmínek:

  • Připojte se k routeru ethernetovým (UTP) kabelem. Pokud budete připojení přes Wi-Fi, nenaměříte přesnou rychlost.
  • Test provádějte z počítače/notebooku se správně nastaveným operačním systémem, aktuálními ovladači a aktualizovaným webovým prohlížečem. Na počítači by také neměly probíhat aktualizace operačního systému.
  • Dočasně zastavte procesy, které by mohly negativně ovlivnit výsledek měření (například stahování dat nebo přehrávání videí).
  • V době měření se k internetu nepřipojujte z jiných zařízení.

Jak číst naměřené výsledky

Jakmile test rychlosti spustíte, získáte tři základní a nejdůležitější hodnoty.

  • Rychlost stahování (download) – určuje například to, jak rychle se vám načítají webové stránky nebo jakou rychlostí stáhnete soubory z internetu. Rychlost stahování se udává v Mb/s. Čím vyšší naměřená hodnota, tím lépe.
  • Rychlost nahrávání (upload) – určuje rychlost nahrávání dat z vašeho zařízení na internet. Typicky jde o nahrávání fotek nebo videí na sociální sítě. Také rychlost uploadu se udává v Mb/s a opět platí, že čím vyšší naměřená hodnota, tím lépe.
  • Ping – tento parametr ukazuje, jak dlouho trvá přenos signálu z jednoho zařízení na druhé, například při komunikaci mezi počítačem a serverem. Udává se v milisekundách a zde naopak platí, že čím nižší hodnota, tím lépe.

Při měření sledujte především naměřenou rychlost downloadu a uploadu. Během každého testu vzniká drobná odchylka, takže nikdy nenaměříte zcela stejné hodnoty. Pokud tedy test provádíte několikrát, nenechte se menší odchylkou rozhodit.

Měření rychlosti internetu

Naměřit byste měli ideálně mezi 60 % až 100 % inzerované rychlosti

Výborně, máte změřeno. Jak ale zjistit, jestli vše funguje správně, nebo zda máte připojení pomalé a vyskytla se někde chyba? 

Online nástroje měří tzv. skutečně dosahovanou rychlost, která se liší od rychlosti inzerované internetovým poskytovatelem – inzerovanou rychlost najdete třeba v propagačních materiálech u jednotlivých tarifů. 

V případě domácího internetového připojení platí, že skutečně dosahovaná rychlost by měla ze zákona odpovídat minimálně 60 % inzerované rychlosti.

Když si pořídíte například tarif s inzerovanou rychlostí stahování 100 Mb/s, měla by vaše skutečná rychlost, tedy ta naměřená testovacím nástrojem, dosahovat minimálně 60 Mb/s.

A proč někdy skutečná rychlost dosahuje nižších hodnot, než inzeruje internetový poskytovatel? Rychlost internetu totiž ovlivňuje řada faktorů, na které nemá poskytovatel vliv – od počasí přes počet připojených zařízení až po umístění routeru.

Poradíme vám, jak rychlost zvýšit

Pokud při testu opakovaně naměříte hodnoty v rozmezí 60–100 % inzerované rychlosti, je vše v pořádku a není důvod k reklamaci

Pakliže při jednorázovém testu naměříte 30-60 % inzerované rychlosti, proveďte aspoň 6 dalších měření během 90 minut. Když budou i poté výsledky mezi 30 a 60 %, tak přichází čas na reklamaci. 

V případě, že kdykoliv naměříte méně než 30 % inzerované rychlosti, určitě připojení ihned reklamujte.

Zjistíte-li, že rychlost vašeho připojení není dlouhodobě optimální, napište nám na e-mail technicka.podpora@nej.cz. Poradíme vám, jak a jestli je možné rychlost připojení zvýšit. 

Stejně tak se na nás neváhejte obrátit, pokud máte jakékoliv další dotazy k měření rychlosti internetu.


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Historie optického internetu: od počátečních neúspěchů až po gigovou rychlost
11. 7. 2023

Historie optického internetu: od počátečních neúspěchů až po gigovou rychlost

Lidé po celém světě si dnes užívají optické připojení k internetu, díky kterému během několika vteřin stáhnou nebo nahrají gigabajty dat. Víte ale, jakou cestu optický internet urazil a které překážky překonal, než se stal běžnou součástí domácností? Všechno to začalo jinak, než byste nejspíš čekali…

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl