Úvod Blog Nej.cz plánuje výstavbu nejmodernější 5G sítě

Nej.cz plánuje výstavbu nejmodernější 5G sítě

Nej.cz buduje svou 5G síť: Co přinese tato špičková technologie zákazníkům?Internet 5g bez limitu? U Nej.cz to brzy bude každodenní realita

Protože kvalita a rychlost dostupných služeb jsou jednou z hlavních priorit Nej.cz, chystá nyní firma výstavbu moderní 5G sítě. Co tato novinka znamená pro zákazníky Nej.cz?

O 5G sítích se v současné chvíli mluví prakticky neustále. Vedení Nej.cz se proto rozhodlo založit dceřinou společnost Incrate s.r.o., která se bude věnovat výstavbě a provozu nejmodernější 5G sítě. V čem je tato síť užitečná, o kolik je rychlejší oproti své předchozí generaci a proč jde o technologii budoucnosti?

Co je 5G a jaké výhody přináší uživatelům

5G je pátou generací mobilních sítí, která přebírá to nejlepší ze svých předchůdců a současně zvyšuje přenosové rychlosti a zlepšuje celkovou kvalitu služby. Tato technologie v blízké budoucnosti odstartuje revoluci v používání mobilních i jiných zařízení. Díky rychlejšímu a stabilnějšímu připojení bude snazší pracovat odkudkoliv, sledovat videa nebo IPTV ve vysoké kvalitě nebo se účastnit online kurzů.

Nová vysokorychlostní síť je navržena s ohledem na právě nastupující trendy. Zvládá obsloužit mnohem více připojených zařízení v jednu chvíli, což napomáhá rozvoji chytrých měst a odpovídá husté městské zástavbě. Pátá generace bezdrátového signálu urychlí digitalizaci společnosti a učiní technologie dostupnějšími i v odlehlých místech, kde byl stabilní internet dosud jen těžko k dispozici.

Jaká je opravdová rychlost 5G?

Síť typu 5G je mnohonásobně výkonnější, než její předchozí generace. Některé zdroje uvádí až 10násobné zvýšení rychlosti mezi 4. a 5. generací signálu. Maximální rychlost 5G sítě se uvádí okolo 600-800 Mbps, přičemž u 4G sítě tato hodnota dosahovala přibližně 90 Mbps. Skutečná rychlost ale záleží na řadě okolností, například na výkonu připojeného zařízení, míře rušení signálu nebo počtu současně připojených uživatelů na stejném místě.

Následující příklad je založen na reálně dosažitelných rychlostech: Stahujete film o velikosti 3 GB. Na 3G síti vám stažení potrvá lehce přes hodinu, ve 4G síti přibližně 40 minut. Podporuje-li vaše zařízení technologii 4G LTE, na film se můžete dívat již za necelé půl hodiny. A 5G? Tomu stačí ke stažení stejného objemu dat pouhých 35 sekund.

Mohou 5G sítě ohrozit lidské zdraví?

Ohledně signálu 5G kolují zvěsti o tom, že by mohl poškozovat lidské zdraví. Je ale tomu skutečně tak, nebo se jedná jen o poplašné zprávy? Pro signál 5G platí, že dosud nebyl žádnou vědeckou studií přesvědčivě prokázán jeho škodlivý vliv na lidské zdraví.

Nej.cz chystá v rámci dceřiné společnosti výstavbu superrychlé 5G sítě, která přinese všem zákazníkům rychlejší, stabilnější a výkonnější bezdrátové připojení. Tento krok ještě zlepší zážitek z využívání služeb Nej.cz a umožní vám sledovat obsah ve vysoké kvalitě plynule, hladce a bez přerušení.

 


Mohlo by vás zajímat

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo
10. 10. 2023

Jak změnit heslo na Wi-Fi aneb usnadněte život sobě i všem okolo

Když si pořídíte nový router, většinou budete mít od jeho výrobce automaticky přednastavené heslo Wi-Fi. Bývá sice bezpečné, ale na druhou stranou komplikované a těžko zapamatovatelné. Ukážeme vám tedy, jak heslo domácí Wi-Fi změnit na vlastní....

Přečíst celý článek

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?
14. 9. 2023

Jak zjistit, která rychlost internetu je ideální pro vaši domácnost?

Když si domů pořizujete internetové připojení, měli byste kromě řady jiných faktorů dobře zvážit také jeho rychlost. Díky tomu se vám nestane, že rychlost vybraného tarifu nebude stačit vašim potřebám, nebo že ji naopak vůbec...

Přečíst celý článek

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu
17. 8. 2023

Návod: Jak správně měřit rychlost internetu

Věděli jste, že změřit rychlost internetu zvládne během chvilky i laik? Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat, abyste naměřili správné hodnoty. Poradíme vám také, které online nástroje k testu internetové rychlosti využít. Je možné, že jste doposud nepotřebovali rychlost internetu změřit. Jeden ale nikdy...

Přečíst celý článek

© 2024 Nej.cz
Technické řešení Beneš & Michl